Szpinakowe Muszle

czwartek, 31 marca 2011 · Posted in , , ,


wpis zrealizowany przy współpracy z www.whitechocolatemoccha.com
Kobiety..Uwielbiam je, uwielbiam z nimi przebywać, gadać, śmiać się.
Są podstawą mojej równowagi życiowej. Niezwykle mocno staram się pielęgnować przyjaźnie, które zaistniały między nami.
Szczególne miejsce w moim sercu zajmują moje siostry, bez których mój świat zawaliłby się niczym domek z kart. Są najważniejszymi osobami w moim życiu.
Zaskakującą i jednocześnie niezwykle mocną kobiecą więź odnalazłam w pracy. Cztery wspaniałe kobiety, każda piękna, każda mądra, każda inna i mimo tej inności wspólnie stworzyłyśmy perpetuum mobile. W naszym małym świecie na 6 piętrze zorganizowałyśmy azyl, w którym chronili się wszyscy poszukujący ukojenia. I mimo, że los rozwiał nas po różnych zakątkach Warszawy to wciąż wieczorne spotkania przy winie są niezwykłym przeżyciem, a teatralne wyjścia zawitały już w tradycji miesiąca. (A,D,D,K)

No i czas liceum, kiedy zawiązywane znajomości pozostają już chyba na całe życie. Znamy się już szmat czasu.
Weekendowy wieczór to jeden z tych ważnych dni, kiedy każda z nas zjeżdża z różnych stron tylko po to żeby zjeść wspólnie coś pysznego, porozmawiać, wymienić się wszelkimi plotkami, wspólnie przezwyciężyć problemy i po prostu być ze sobą. To wieczór pełen ciepłych słów, otuchy, wsparcia i ważnych deklaracji, ważnych szczególnie dla mnie.
Dla takich właśnie chwil rzucam wszystko o każdej porze dnia i nocy, pakuję się w samochód i jadę…wcześniej spędzając kilka godzin w kuchni zastanawiając się, czym tym razem je rozpieścić….
 
Tym razem padło na MAKARONOWE MUSZELKI NAPAKOWANE SZPINAKOWYM FARSZEM

Składniki: 
  • makaronowe muszle 
  • paczka szpinaku mrożonego 
  • pół pudełka sera feta 
  • pół kubka serka mascarpone 
  • 6 ząbków czosnku 
  • 10 sztuk suszonych pomidorów 
  • 2 jajka 
  • sól, pieprz do smaku 
  • twardy ser typu peccorino do posypania na wierzchu
 Sos pomidorowy:
  • 3 ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy (ja używam Primo Gusto bo najbardziej mi smakuje)
  • sok z połowy cytryny
  • tabasco
  • zioła
 Proces twórczy:
Makaronowe muszelki wrzucić do osolonego wrzątku, podlać nieco oliwą, co by się nie posklejały. Gotować tyle ile jest napisane na opakowaniu.
Czosnek drobno posiekać wrzucić na rozgrzaną oliwę, uwaga żeby nie przypalić!!, Dorzucić do tego zamrożony szpinak i to razem pitrasić aż do momentu, kiedy się nie rozmrozi.Zdjąć z ognia, przestudzić i stopniowo dodawać:
mascarpone,
fetę,
drobno pokrojone suszone pomidory.
Po dodaniu tych wszystkich pyszności doprawić po swojemu, każdy tak jak lubi i wrzucić jajka (calusieńkie).

W między czasie zrobić sos:
Czosnek podsmażyć na oliwie, dolać do niego koncentrat, doprawić cytryną, tabasco, solą oraz pieprzem.
 1.Kilka łyżek sosu wylać na spód naczynia, w którym będziemy zapiekać muszle,
2. Posypać świeżymi ziołami, które w piekarniku uwalniają swoje genialne zapachy, (ja wrzuciłam kilka gałązek tymianku oraz rozmarynu).
3. Na tym układać napełnione szpinakiem muszelki, dodatkowo z wierzchu polać je sosem. 
 4. Posypać startym parmezanem.

Akcja piekarnik:
Na pierwsze 5 min wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st, żeby szybko ścięło się jajo w farszu. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 st i zapiekać przez ok. 20-25min.
Bon Appetit



Leave a Reply

Obsługiwane przez usługę Blogger.