Pora na pora

czwartek, 26 maja 2011 · Posted in , , ,


wpis zrealizowany przy współpracy z www.whitechocolatemoccha.com
Ciąg dalszy warzywnych dobrodziejstw.
Czasem mam ochotę na niezobowiązującą kolację, szczególnie wtedy kiedy późno dotrę do domu i nie ma już mowy o szykowaniu wielkiego, dwudaniowego obiadu z deserem na końcu.
Do tego dania zainspirowała mnie Olcia, wcale niewyszukane i niewydumane.
Za to szalenie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, w zasadzie składające się ze składników które można kupić w pierwszym lepszym sklepie, o ile nie ma się ich już w lodówce.
Gwoździem programu jest POR.
Zakupiłam 4 pory i do dzieła….

Składniki:
  • 4 pory (ich białe części),
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej, może być inna, jaką kto lubi,
  • Jogurt grecki,
  • Ser parmezan.
Działanie:
Pory umyć i obgotować jakieś 5-7 min w rosole.
Następnie zawinąć je w plastry szynki i poukładać w naczyniu do zapiekania.
Zalać sosem zrobionym z kubeczka jogurtu, wtarkowanego do niego sera, gałki muszkatułowej, papryki słodkiej i ostrej, lubczyku, soli oraz pieprzu.
Na wierzch posypać jeszcze utartym serem.
Całość wstawić do piekarnika na ok. 15-20 min nagrzanego do 180st.
Uwaga…Jak będziecie się zajadać, por w środku jest mega gorący mimo że wystygł już na zewnątrz…można sobie nieźle poparzyć jęzor.

Leave a Reply

Obsługiwane przez usługę Blogger.