wpis zrealizowany przy współpracy z
www.whitechocolatemoccha.com
Jest takie miejsce w Dolinie Wisły gdzie smakosze mogą przeżywać smakową ekstazę:)
Zapraszam do Gruczna na Festiwal Smaku.
18-19 sierpnia dolinka przy starym młynie w Grucznie zamieniła się w smakowe aleje.
Zjechali się producenci różnych smakołyków i z dumą prezentowali swoje wyroby.
Wszystkiego można było spróbować, dowiedzieć się jak wygląda proces produkcji, zebrać ulotki i wizytówki.
Było pięknie, kolorowo, smacznie:)
Zaskoczyły mnie tłumy które zamieniły małą wioskę w tętniące życiem miejsce
Można było nabyć wszystko:
jabłka, słoneczniki, pomidory wielkości piłki, chleby ogromne i pachnące.
Najbardziej rozbudowaną aleją była aleja serów, gdzie w dużej mierze dominowały sery kozie.
Oczywiście każde z nich można było skosztować i ostatecznie wybrać to co chciało by się zabrać do domu.
My wróciliśmy do domu z niezwykle intensywnym Serem Krzywonosem
Smak Roku 2011pierogi pieczone z mięsem gęsim – Piekarnia Gruczno |
Dla spragnionych mocniejszych trunków również coś się znalazło.
Z koszyczków wyłowiliśmy 3 nalewki: agrestową, dzięgielówkę i żurawinówkę.
Wszystkie przepyszne!
Domowe słodkości |
Rybki wędzone wszelkiej maści |
Chleb wypiekany na miejscu, w piecu chlebowym. Ustawiała się do niego kolejka, wszyscy mieli ochotę na gorącą kromkę |
A dla zmęczonych, Narzeczona Kopernika, proponowała same pyszności, takie jak np.zupa śliwkowa |
Warto śledzić kalendarz i po prostu tam jechać!