wpis zrealizowany przy współpracy z
www.whitechocolatemoccha.com
Lubię kulinarne eksperymenty:)
Oglądając któregoś dnia w Kuchnia tv program Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy, zobaczyłam przepis na ciasto daktylowe...dziwne strasznie, bo wydawało by się że makabrycznie słodkie i w zasadzie oprócz rodzynek i daktyli nie zawierające w sobie nic:) Czemu więc nie spróbować..i tak oto zabrałam się do jego pieczenia.
Wyszło pyszne, wilgotne, owszem słodkie ale nie aż tak bardzo.
Serdecznie je polecam:)
Oglądając któregoś dnia w Kuchnia tv program Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy, zobaczyłam przepis na ciasto daktylowe...dziwne strasznie, bo wydawało by się że makabrycznie słodkie i w zasadzie oprócz rodzynek i daktyli nie zawierające w sobie nic:) Czemu więc nie spróbować..i tak oto zabrałam się do jego pieczenia.
Wyszło pyszne, wilgotne, owszem słodkie ale nie aż tak bardzo.
Serdecznie je polecam:)
Składniki:
- 110 g rodzynek
- 225 g pokrojonych daktyli
- 175 g sułtanek
- 110 g rodzynek koryntek
- 275 g masła
- 275 ml wody
- puszka słodkiego skondensowanego mleka (400 g)
- 150 g mąki pszennej z pełnego przemiału
- 150 g białej mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 kopiasta łyżka marmolady z dużymi kawałkami owoców
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem kwadratową blaszkę 20 x 20 cm. Do garnka włożyć bakalie, dodać masło, wodę i mleko skondensowane. Doprowadzić na średnim ogniu do wrzenia, często mieszając dla ochrony przed przypaleniem. Zmniejszyć ogień i pogotować kolejne 3-4 minuty. Przełożyć bakalie do miski i odstawić do ostygnięcia. W drugiej misce wymieszać oba rodzaje mąki z solą i sodą.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem kwadratową blaszkę 20 x 20 cm. Do garnka włożyć bakalie, dodać masło, wodę i mleko skondensowane. Doprowadzić na średnim ogniu do wrzenia, często mieszając dla ochrony przed przypaleniem. Zmniejszyć ogień i pogotować kolejne 3-4 minuty. Przełożyć bakalie do miski i odstawić do ostygnięcia. W drugiej misce wymieszać oba rodzaje mąki z solą i sodą.
Ostudzone bakalie dodać wraz z marmoladą do mąki, wymieszać starannie. Gotową
masę przełożyć do przygotowanej formy.
Przykryć formę podwójną warstwą pergaminu. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku
przez około godzinę i 45 minut. Przed podaniem ciasto ostudzić w formie przez
10 minut, a następnie wyłożyć na drucianą kratkę. Można podawać, kiedy jeszcze
jest lekko ciepłe, można też wystudzić je całkowicie przed podaniem.
Przepis opracowany na podstawie programu „Kudłacze na motorach: nie ma jak u
mamy” źródło Kuchnia
Tv