wpis zrealizowany przy współpracy z
www.whitechocolatemoccha.com
Rybki...
Jadam je rzadko a to zdecydowanie błąd. Przyzwyczajona do
mintaja w kostce, obtoczonego w mące i smażonego na patelni po prostu za nimi
nie przepadam..skrzywienie z dzieciństwa. (no chyba że nad morzem...to
zdecydowanie inna para kaloszy:)
Chociaż są takie piątki w mojej pamięci, kiedy mama kupowała
kergulenę, która była tak pyszna, że nie mogąc się jej doczekać zjadałam ją gorącą
wprost z patelni.
Ale przecież się zmieniamy i smaki się zmieniają i dzięki
pewnej przyjaźni powoli odkrywam ten nieznany mi świat, otwieram oczy na nowe
horyzonty kulinarne i eksperymentuję. Dołączając do tego moje prywatne hobby tj
karmienie ludzi wyszło, coś fajnego.
Wybierając się na weekend do Oli szperacza (wspominałam
o niej w tym poście) postanowiłam
upichcić rybkę, którą po raz pierwszy zaserwowała mi moja siostra Ola [inna niż
Ola szperacz] (o
niej też wspominałam o tu).
Pamiętam, że nie mogłam się o tej ryby oderwać…jadłam i
jadłam, zabrałam ze sobą do domu w miseczce i znów jadłam…a potem nagle o niej
zapomniałam,
Przypomniało mi się tuż przed wyjazdem i uznałam, że to jest
to..że będzie pycha…i faktycznie było.
Pomijam ochy i achy [nieskromnie] to usłyszeć komplement
„przepyszna” od smakosza a zarazem człowieka, któremu trudno dogodzić w każdej
niemal dziedzinie, to mój osobisty sukces.
Zapraszam do sprawdzenia sprawdzonego przepisu
Składniki
- 1 kg filetów z ryby (ja miałam dorsza)
- 2 duże cebule
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 1 słoik papryki konserwowych
- mąka
- pół szklanki wody
- 2 jajka
- olej
Zalewa:
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki keczupu
- 4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem")
- 4 łyżki octu
Cebulę kroimy w kółka cienkie a
ogórki i paprykę w drobne słupki.
Filety pokroić na cienkie kawałki.
Filety pokroić na cienkie kawałki.
Z mąki, wody oraz jajek robimy ciasto naleśnikowe (warto je
przyprawić, posolić, dopieprzyć, dodać słodkiej papryki. Kawałki ryby moczymy w
cieście naleśnikowym. Tak przygotowane filety smażymy na oleju z obu stron na
złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręcznikach papierowych.
Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3
minuty na małym ogniu.
Rybę i warzywa układamy warstwami, a następnie wszystko zalewamy gorącą zalewą.
Rybę i warzywa układamy warstwami, a następnie wszystko zalewamy gorącą zalewą.