wpis zrealizowany przy współpracy z
www.whitechocolatemoccha.com
Makarony są podstawowym
powodem dla którego nie jestem w stanie przejść na żadną dietę. Uwielbiam je
pod każdym względem..można z nich wyczarować mnóstwo pysznych dań, za
stosunkowo niewielkie pieniądze i w bardzo krótkim czasie. W swoim menu mam
kilka sprawdzonych przepisów i mimo to chętnie sięgam po coś nowego.
Ten przepis który Wam dziś zaprezentuje pochodzi z gazetki "Palce lizać" wydanie jesienne i to zdecydowanie to danie zwróciło moją uwagę po pierwszym jej przejrzeniu.
Polecam tym którzy lubią ciężkie i wyraziste sosy bo ten serowy właśnie do takich należy.
Ten przepis który Wam dziś zaprezentuje pochodzi z gazetki "Palce lizać" wydanie jesienne i to zdecydowanie to danie zwróciło moją uwagę po pierwszym jej przejrzeniu.
Polecam tym którzy lubią ciężkie i wyraziste sosy bo ten serowy właśnie do takich należy.
Składniki:
- 150 g sera cheddar,
- 250 g sera gruyere,
- 100 g sera parmezan,
- 500 ml śmietanki 30%,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki musztardy Dijon,
- 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- pęczek szczypiorku (ja zastąpiłam natką pietruszki),
- sól,
- pieprz,
- no i makaron oczywiście.
Gotujemy makaron.
Wszystkie sery ścieramy na tarce na grubych
oczkach.
Do rondla bądź do wyższej patelni wlewamy śmietankę,
dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, i całość podgrzewamy
aż do momentu kiedy śmietanka będzie bliska zagotowania. Dodajemy do niej sery,
musztardę oraz paprykę.
Mieszamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Łączymy z makaronem, posypujemy natką bądź szczypiorkiem.
Wedle uznania:D
Ps. Danie jest dość drogie, najdroższy jest ser gruyere. Dlatego pewnie nie będzie zbyt częstym gościem na moim stole, ale raz na jakiś czas można zaszaleć:D Bo jest naprawdę przepyyyyyyyyszne