wpis zrealizowany przy współpracy z
www.whitechocolatemoccha.com
Święta minęły a wraz z nimi przeróżne smaki. Jednym z nich
były słodkie tartelinki które postanowiłam wręczyć w prezencie urodzinowym
mojej siostrze.
Inspiracją była pascha na którą przepis znalazłam na blogu mojewypieki
. Ale jednocześnie nie chcąc robić konkurencji mojej mamie, która jest
paschowym guru, postanowiłam zaserwować ją w takiej oto formie. Ponieważ pracy
kuchennej było całe mnóstwo dziś jedynie zdjęcie końcowego efektu moich
działań. No i oczywiście przepis:)
Ponieważ przygotowanie paschy wymaga rozłożenia tematu na
dobę, pieczenie babeczek rozpoczęłam od kremu.. Z przepisu wyłączyłam jedynie
bakalie, które akurat do tej wizji mi nie pasowały.
Krem z paschy:
- 2 litry mleka,
- laska wanilii,
- 500 ml kwaśnej śmietany,
- 6 jajek,
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej,
- 3/4 szklanki cukru pudru.
Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja
roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się
na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię.
Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser.
Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć.
Serek powinien być sypki. Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić
ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to
zrobić mikserem.
Ciasto kruche:
- 30 dag mąki,
- 20 dag dobrze schłodzonego masła,
- 15 dag cukru pudru,
- 2 surowe żółtka,
- łyżka gęstej kwaśnej śmietany (18%),
- konfitura różana.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy schłodzone masło
(najlepiej posiekane nożem), cukier puder, żółtka oraz śmietanę. Wyrabiamy
ciasto, które następnie formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
Następnie ciasto wałkujemy i wykładamy nimi foremki do
muffinek. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st na ok. 12-15 minut. Aż
foremki z ciasta będą zarumienione.
Kiedy ciastkowe foremki wystygną. należy wysmarować ich dno
oraz boki w środku konfiturą różaną a następnie przekładamy do nich krem z
paschy. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny aby krem stężał.