wpis zrealizowany przy współpracy z
www.whitechocolatemoccha.com
Obecnie w Warszawie trwa Planete Doc Film Festival,
propozycja dla tych, którzy mają ochotę zobaczyć coś innego
Wczoraj zaprezentowano film dokumentalny niemieckiego
reżysera Gereon'a Wetzel’a
„El
Bulli. Kuchnia to sztuka” przedstawiający pracę
szefów kuchni słynnej restauracji, która funkcjonuje w niezwykły sposób. Po
pierwsze otwarta jest jedynie od czerwca do grudnia, po drugie menu to
jedzeniowy set, który jest precyzyjnie ustalony przemyślany tak, aby 4 godzinny
posiłek, (bo tyle podobno to trwa) był niczym niesfałszowaną melodią.
Filozofią restauracji jest zaskakiwanie swoich gości zarówno
formą, smakiem jak i łamaniem konwenansów kuchni tradycyjnej.
Po zamknięciu sezonu panowie przenoszą się do swoistego
laboratorium gdzie pracują nad kolejnym menu. Pracują to zbyt proste słowo oni
opracowują nowe dania, stają się kulinarnymi wynalazcami, którzy nie boją się
eksperymentować.
Niezwykłą rolę w filmie odgrywa właściciel Ferran Adrià,
który niczym bóg czuwa nad wszystkim, dla swoich pracowników jest smakowym guru
którego intuicji kulinarnej bezgranicznie ufają.
Film kapitalny, pięknie podany, przedstawiający kreatywność
okupioną ogromną ilością pracy.
Zdecydowanie polecam kuchennym fanatykom.